Hoe het ontdekken van mijn waarden mijn leven veranderde…

Zeven jaar geleden, tijdens een waanzinnige trainingsdag van Remco Claassen, kwam ik voor het eerst in aanraking met de kracht van (kern)waarden. In vredesnaam, waarom was er nog nooit iemand geweest die me daarop had gewezen? Niet op school, niet tijdens mijn vervolgopleiding, niet tijdens trainingen of op het werk: ik leerde van alles, maar ‘kernwaarden’ kwamen nooit aan bod.

Ongelofelijk toch? Vooral omdat het kennen van je waarden je inzicht geeft in jezelf. Waar word je blij van? Waar haal je energie uit? Waarvan kom je in beweging? Als je dát weet, wordt het veel gemakkelijker om doelen te stellen en om richting te geven aan je leven. Als je immers weet waar je gelukkig van wordt (en waarvan misschien niet!), is het veel gemakkelijker om keuzes te maken.

Remco gaf me niet alleen inzicht in het belang van kernwaarden, hij raakte me ook met deze uitspraak: “We plannen vaak meer tijd om onze vakantie te organiseren dan dat we een plan maken voor ons eigen leven.” We hebben allemaal maar één leven en beperkte tijd. Daarom wil ik je op je hart drukken te gaan voor je dromen, je leven en onderneming op jóuw manier in te richten.

Je kernwaarden fungeren daarbij als een kompas. In mijn boek vertel ik meer over hoe dat zit, maar in ’t kort: dat kompas geeft richting aan je handelen. Wat dat voor mij betekent? Het bevestigt me dat ik goed zit. Door mijn kernwaarden te leven, ervaar ik FLOW. Deze flow geeft me een moeiteloze stroom van energie. Ik krijg het gevoel dat ik lekker ga. Dat ik durf, lef heb en goed ben in wat ik doe! En dat is in het ondernemerschap een handig gegeven.

Wat levert het je op om je waarden te kennen?

  • Je krijgt meer grip op je ‘geluksgevoel’
  • Er komt veel meer uit je handen doordat je een kompas hebt
  • Je kunt keuzes maken op basis van je hart in plaats van op basis van je hoofd
  • Je snapt beter waarom conflicten ontstaan en hoe je die op kunt lossen
  • Je kunt beter ‘nee’ zeggen tegen opdrachten of klanten die eigenlijk niet echt bij je passen

Maar hoe vind je die waarden dan?
Vind je dit interessant klinken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan heb ik een aantal tips voor je. Bekijk eens een aantal lijsten met waarden (die kun je online vinden, maar ook in mijn boek). Kies de woorden die gaan over energie en genoegdoening. Neem ze een week of drie met je mee en check of dit inderdaad de woorden zijn die bij je passen. Waarden die passen, geven je energie. Als je jouw belangrijke waarden juist niet leeft, zal dit je enorm veel energie kosten.

Weet jij wat jouw kernwaarden zijn en werkt dit voor jou ook zo? Of is dit artikel net zo’n eyeopener als voor mij zeven jaar geleden? Ik hoop dat het je helpt en vind het leuk als je laat weten hoe jij hierover denkt!

Succesvolle groet,

Jolanda Wicherson

>
Scroll naar boven