Lef is te leren en te ontwikkelen

Vijf mythes over lef ontkracht

Een knulletje fietst over een brede sloot met daarover een smalle houten plank. “Kijk eens wat ik durf!”

Kinderen hebben lef. Dat is ook niet zo vreemd. Tot je 25e zijn je hersenen nog in ontwikkeling. En voor die tijd neem je verhoudingsgewijs meer risico’s en doe je regelmatig iets impulsiefs. Het is eigenlijk heel jammer dat we, naarmate we ouder worden, steeds minder lef tonen.

Eén van de drie belangrijkste eigenschappen van een zelfstandig ondernemer is lef.
Met lef jaag je je dromen na, pak je lastige situaties aan, ga je risico’s niet uit de weg en laat je je niet leiden door angst om te falen, angst voor gezichtsverlies, angst om afgewezen te worden.
Zelfvertrouwen is daarbij een belangrijk gereedschap. En zelfvertrouwen betekent: positief zijn over jezelf. Naar je gevoel luisteren en jezelf accepteren. Trouw zijn aan je eigen wensen en gevoelens.

Mag ik een onsje lef alstublieft?

Lef is voor een deel genetisch bepaald, maar zeker ook aan te leren. Het vraagt dan echt LEF om te zijn wie je wilt zijn, en dus tegen de stroom in te gaan, een andere mening te hebben of het avontuur aan te gaan, hoewel het economisch misschien wat minder gaat.

Vijf mythes over lef ontkracht

Mythe 1: Lef hebben is niet bang zijn!

Onzin! Lef hebben is juist bang zijn, maar het tóch doen. Het is wel van belang om je angst eerst te onderzoeken. Waar ben je bang voor? En hoe kun je ook een beetje zorgen voor die angst? De mens wil van nature overleven, en dus houden wij niet echt van risico’s. Maar als je je angst onder ogen ziet en ervoor kan ‘zorgen’, dan kun je: Niet durven, toch doen.

Mythe 2: Lef hebben is je ogen sluiten voor de risico’s

Nee, lef hebben is risico’s durven nemen, niet om als een blind paard risico’s uit de weg te gaan. Het mooiste voorbeeld daarvan vind ik het verhaal van Edmond Öfner, een succesvolle expeditieleider die met een team een 70-daagse expeditie heeft volbracht over de deels bevroren Noordelijke IJszee naar de Noordpool: ‘Wij waren succesvol, juist omdat wij alle risico’s hebben opgespoord en één voor één onderzocht hebben hoe daar slim mee om te gaan.’

Mythe 3: Lef hebben… zo ben ik nu eenmaal niet

Tja… als je echt denkt dat lef een aangeboren competentie is, dan moet je nu niet verder lezen. Ik ben ervan overtuigd dat lef te leren én te ontwikkelen is. Zeker is dat sommige mensen dat makkelijker af zal gaan dan anderen. Maar ben je zo, of heb je jezelf zo ontwikkeld? Mijn persoonlijke ervaringen als ‘angsthaas’ en mijn ervaringen bij talentenprogramma’s vertellen dat mensen lef kunnen leren en daardoor grote stappen kunnen zetten.

Mythe 4: Lef tonen is iets voor na de crises

Dit is misschien wel de grootste valkuil! Door al het slechte nieuws in de media hebben veel mensen de neiging om maar even een pas op te plaats te doen. Nu niet solliciteren of investeren in zichzelf als professional. Wachten op betere tijden… het is een strategie die ik veel om me heen zie. Maar wat als het nog wel even duurt voordat er betere tijden aanbreken? Ben je dan nog wel interessant als professional? Natuurlijk moeten mensen en organisaties goed op de kosten letten, maar daarmee alleen red je het niet. Juist deze lastige tijd vraagt om het maken van echte keuzes. Ga terug naar de essentie van wie je bent: wat zijn je werkelijke talenten? Waar ben je echt goed in en waar kan de organisatie werkelijk iets van waarde toevoegen? Deze tijd vraagt dus lef om jezelf en anderen uit te dagen, te bevragen en in actie te komen.

Mythe 5: Lef hebben maakt het werkklimaat onveilig

Het niet bespreken van lastige zaken of het niet willen onderkennen wat er werkelijk speelt zorgt juist voor wantrouwen en onveiligheid. Mensen voelen dat snel aan. Als je het lef hebt om eerst eerlijk te kijken naar jezelf (ik noem dat de binnenkant van lef) en dit open op tafel durft te leggen (de buitenkant van lef) dan pas ontstaat er openheid. De boodschap is voor de ontvanger misschien niet altijd leuk om te horen maar mensen kunnen beter omgaan met de waarheid dan het gevoel te hebben dat er iets achtergehouden wordt. Niet eerlijk zijn geeft juist onveiligheid, en eerlijkheid vraagt vaak lef! Uit: www.spiritgroup.nl

Lef is nodig om te groeien. En het tonen van lef ligt buiten je comfortzone. Het gaat om ondernemerszaken als durven spreken voor een groep, het lef hebben om een potentiële klant op te bellen, alle moed verzamelen om toch maar met de bank te gaan praten. En deelnemen aan deze glossy, terwijl je er een hekel aan hebt om op de foto te gaan… LEF!

>
Scroll naar boven