Een aantal jaren geleden deed het CBS onderzoek naar het aantal familiebedrijven in Nederland. Zij telden er 300.000.
In deze familiebedrijven staat de eigenaar vroeg of laat voor de vraag: 𝗪𝗶𝗲 𝗻𝗲𝗲𝗺𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝗼𝗸𝗷𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿? Misschien zit jij nu in die situatie en vraag je je af of je zoon of dochter wel geschikt is om het bedrijf voort te zetten. Dat is een complexe vraag. En vraagt veel meer dan een financiële inventarisatie en een bezoekje aan de notaris. Deze vraag zit vol emoties en verantwoordelijkheid.
Uit ervaring weet ik dat tientallen ondernemers in de Noordoostpolder ook worstelen. Neem het voorbeeld van Peter, een ondernemer die al 30 jaar zijn bedrijf leidt. Zijn zoon David werkt inmiddels in het bedrijf, maar Peter twijfelt of hij de juiste opvolger is. “𝘏𝘪𝘫 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘵 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴 𝘥𝘢𝘯 𝘪𝘬, 𝘻𝘪𝘦𝘵 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴. 𝘏𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘩𝘪𝘫 𝘸𝘦𝘭 𝘥𝘦 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘮𝘦𝘳𝘴𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘭𝘪𝘵𝘦𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘦 𝘯𝘰𝘥𝘪𝘨 𝘪𝘴?” vraagt Peter zich af. En als het tegenzit heeft Peter er niet zoveel vertrouwen in.
Natuurlijk hoop ik dat Peter zich realiseert dat zijn eigen blik gekleurd is. Hij begon zijn onderneming, vooral gefocused door zoveel mogelijk producten te verkopen. En door die bril kijkt hij nog steeeds. Maar is dat de juiste lens om de toekomst van het bedrijf door te bekijken?
𝗜𝗻 𝘄𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗳𝗮𝘀𝗲 𝘇𝗶𝘁 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗯𝗲𝗱𝗿𝗶𝗷𝗳?
Bedrijven doorlopen groeifasen, van pioniersfase tot managementfase. Elke fase vraagt om ander leiderschap. De vraag die je jezelf kunt stellen: zit ik als leider nog op de juiste plek, en welke vaardigheden zijn nu nodig om het bedrijf naar de volgende fase te brengen? Misschien zijn dat juist de kwaliteiten die jouw zoon of dochter meebrengt.
𝗢𝗽𝗲𝗻𝘀𝘁𝗮𝗮𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗳𝗿𝗶𝘀𝘀𝗲 𝗯𝗹𝗶𝗸
Veel ondernemers vullen alvast in hoe hun opvolger zou moeten denken en handelen. Maar stel je vooral vragen of geef je vooral antwoorden? Sta je open voor de mogelijkheid dat je opvolger het op een andere, maar misschien wel op een veel succesvollere manier kan doen? Een overdracht is niet alleen het doorgeven van de sleutels, maar veel meer het vertrouwen hebben in een nieuwe visie.
𝗘𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗼𝘁 𝗿𝗲𝗳𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗲
Overweeg eens om bewust naar je eigen rol en mindset te kijken. Welke bril draag jij binnen je organisatie? En sta je open voor een andere manier van kijken? Het kan helpen om hier met een onafhankelijke sparringpartner over te praten. En natuurlijk kan het zijn dat je toekomstige opvolger er nog lang niet aan toe is. Dan is er misschien iets anders nodig?
Als bedrijfscoach ben ik graag die onafhankelijke sparringpartner en neem ik je mee in het proces naar een frisse vooruitziende blik. Waarmee kan ik jou helpen?
