Vanaf nu ben ik een draak

Massaal. Dat is het woord. Er is massaal gereageerd op mijn nieuwe concept ‘Hol van de draken’. Naar een Amerikaans programma over ondernemers die hun ideeën pitchen. Mijn mailbox overstroomde door alle reacties.

Inmiddels heb ik meerdere gesprekken gevoerd met ondernemers die graag willen meedoen aan dit traject. Ik kan niet wachten om te starten! Weet je wat me opvalt? Er zitten echt pareltjes bij. Ondernemers die de afgelopen jaren mega veel kennis hebben opgedaan, die de wereld iets belangrijks te vertellen hebben en die ambitieus zijn. Maar…

Aan verkopen moeten ze niet denken. Brrr, alleen het woord en de gedachte eraan al. Voor veel ondernemers is verkopen super spannend. Omdat ze het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten aanprijzen en in de etalage moeten zetten. Allerlei angsten komen dan om de hoek kijken: ik ben niet goed genoeg. Of: ik kan het niet. Daaronder zitten natuurlijk weer andere angsten: om je alleen te voelen of om niets voor te stellen. En weet je? Die angsten gaan niet weg. Er zijn wel manieren om ermee leren om te gaan.

Ik ben ervan overtuigd dat je gedachten een grote invloed hebben op je functioneren en de keuzes die je maakt. Wat je denkt, leef je ook uit en wat je uitspreekt, manifesteert zich. Als je zegt: ‘Ik vraag me af of ik dat wel kan’, dan krijg je letterlijk waar je om hebt gevraagd. Terwijl dat juist is wat je niet wil. Herkenbaar? Stel jezelf eens de vraag: wat manifesteer ik steeds met mijn gedachten? Waar moet je nu bijvoorbeeld aan denken? Spreek dat eens hardop uit. Dit is wat de waarheid wordt voor jou.

Iedere ondernemer heeft te maken met verkoop. Je moet voldoende omzet zien te behalen, je producten of diensten aan de man brengen en ook nog eens jezelf ‘verkopen’. Een groot misverstand is dat verkopen leuren met jezelf is. Laten we hier voor eens en altijd mee afrekenen! Verkopen is in feite hulp bieden aan die ander. Je kunt de pijn bij de ander wegnemen of een verlangen vervullen.

Zorg in ieder geval dat de basis goed is als je aan de slag gaat met verkoop. Dus:
1. Geloof in wat je aanbiedt
2. Wees je bewust van de kracht van de gedachten, jij hebt hier invloed op!
3. Laat je niet weerhouden door wat je is geleerd over geld, ook op financieel gebied maak je je eigen keuzes.

Iedere ondernemer heeft wel eens momenten dat het allemaal niet zo gaat binnen je bedrijf zoals het zou moeten. Denk dan niet direct dat het aan jou ligt, maar ga aan de slag en vraag je af wat je kan veranderen en hoe je meer waarde kunt toevoegen.

De zomer is bij uitstek een mooie periode om te werken aan die mindset. Om er boeken over te lezen en hierin te groeien. Ik ben heel benieuwd naar jouw kijk op verkopen. Welke gedachten zitten jou soms in de weg?

PS Ik ga weer snel verder in mijn rol als draak, door mooie ondernemers te stimuleren zichzelf te verkopen de komende jaren!

>
Scroll naar boven