Een afbeelding van een CV, mobiel en een kop koffie.

Op zoek naar een nieuw directielid

Vandaag deel ik het verhaal van Peter, een gedreven ondernemer met een bedrijf van 70 medewerkers. Van kinds af aan werkte hij al in het bedrijf. Twee jaar geleden kwam hij voor een belangrijke uitdaging te staan: hij zocht een nieuw directielid om zijn onderneming te helpen groeien en de toenemende complexiteit aan te pakken.

De zoektocht naar versterking
Peter besefte dat hij extra ondersteuning nodig had om de operationele druk te verlichten en strategische beslissingen beter te kunnen sturen. De groei van zijn bedrijf ging snel en hij stond voor nieuwe uitdagingen die hij niet alleen kon en wilde oplossen. Hij begon zijn zoektocht naar een ervaren manager die de organisatie kon versterken en nieuwe energie kon brengen in de directie.

Na enkele maanden selecteerde hij iemand die op papier voldeed aan zijn verwachtingen. De nieuwe directeur had een indrukwekkend CV en een achtergrond in vergelijkbare functies, maar al snel begon Peter te twijfelen of hij de juiste keuze had gemaakt.

De twijfels
Twee jaar later vroeg Peter zich af of hij destijds wel echt wist wat zijn bedrijf nodig had. De groei stagneerde en oude problemen bleven onopgelost. Hij begon te beseffen dat zijn keuze was gemaakt zonder voldoende inzicht in de fase waarin zijn onderneming zich bevond en de specifieke uitdagingen die dat met zich meebracht.

Wat ging er mis?
Toen Peter terugkeek, realiseerde hij zich dat hij destijds onvoldoende had nagedacht over de behoeften van zijn bedrijf in die fase van groei. Hij had vooral gekeken naar het CV en de algemene vaardigheden van de kandidaat, maar was vergeten te analyseren welke specifieke problemen er in zijn onderneming waren en welke leiderschapskwaliteiten nodig waren om die aan te pakken. Het bleek niet genoeg om iemand te vinden die ‘ervaring had’; het ging om ervaring die paste bij de uitdagingen van het bedrijf.

De lessen van Peter
Peter’s verhaal is een waardevolle les voor iedere ondernemer of leider die voor een soortgelijke keuze staat. Wees niet alleen gefocust op het invullen van een functie, maar besteed aandacht aan de unieke uitdagingen van jouw bedrijf en kies iemand die daar met de juiste aanpak en vaardigheden op kan inspelen. Kijk niet alleen naar de rol van die nieuwe persoon, maar zorg ook dat je helder hebt wat de gevolgen voor jou als persoon zijn. Kijk naar het hele plaatje.

Analytisch maar zeker ook systemisch.

Wil je weten wat dat precies betekent? Vraag het gerust!

>
Scroll naar boven