Gezocht: conflicten

Vorige week woensdagochtend had ik mijn wekelijkse BNI bijeenkomst (online). Is sowieso een aanrader om een dergelijke  bijeenkomst eens in je eigen woonplaats bij te wonen. Al is het alleen al om je pitch te oefenen en op scherp te stellen. Maar ook voor hen die het lastig vinden om actief te netwerken. Hier wordt het op een presenteerblaadje aangeleverd.

Een van de collega ondernemers, een mediator, was op zoek naar conflicten. Binnen teams of binnen directies. En die zoekvraag gaf me stof tot nadenken…

Een conflict tussen twee mensen maakt dat twee mensen anders in “de wedstrijd” staan. De ideeën staan soms haaks tegenover elkaar. Ze trekken allebei aandacht naar hun kant… hun gelijk. En als twee individuen daarin blijven hangen… wat gebeurt er dan…. Heel vaak helemaal niets. Het conflict wordt alleen maar groter. De irritatie wordt alleen maar gevoed. Een mediator kan helpen om gezamenlijke belangen boven tafel te krijgen. Om inzicht te geven in het proces en het waarom van beide personen.

Eigenlijk ben ik ook altijd op zoek naar conflicten. Althans, mijn ideale klant ervaart vaak conflicten. De innerlijke conflicten.
Dat innerlijke conflict, of innerlijke tegenstrijdheden, zijn wensen of verlangens die in tegengestelde richting gaan. En die innerlijke conflicten kunnen een mega effect hebben op je welzijn, je gezondheid en je geluk. Vergelijkbaar met de conflicten waar die mediator mee te maken heeft in zijn praktijk.

Door conflicten te vermijden, kwets je jezelf. Blijf je niet bij je eigen principes.
Er zijn best veel mensen die schuilen in hun gedachten en al hun avonturen in hun hoofd beleven. Zorgwekkend is dat wanneer je teveel nadenkt, zorgt dat je je echte leven niet voldoende beleeft.

Tips voor mensen met veel innerlijke conflicten:

  • Praat met een externe. Iemand die onafhankelijk is. En ontrafel wie er bij jou in de bus zitten (de bus wordt gebruikt als metafoor voor de bestuurder in jou, maar ook de bijrijders, die allemaal hun zegje willen doen). Praat dus over de dingen die je bezighouden.
  • Schrijf je gedachten op. En ontrafel wat er bij jou VOOR de komma staat. En kijk ook wat er ACHTER de komma staat. Dus zorg dat je weet wat de gedachtenpatronen bij jou zijn. En maak daarbij onderscheid tussen het rationele en de emoties.
  • Als je voor die innerlijke conflicten wegloopt, loop je de kans dat ze alleen maar erger worden. Net als in het voorbeeld van de mediator. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  • Omarm de remmende factor in jou. Die heeft je ook geholpen tot het punt waar je nu bent aangekomen. Het kan alleen zijn dat die innerlijke criticus je niet meer helpt in de fase waarin je nu zit.
  • Ga iets doen ter ontspanning. Uit je hoofd. Maak een lekkere wandeling bijvoorbeeld.

Succes!

>
Scroll naar boven