Hoe goed zorg jij als zorgverlener voor jezelf?

business-1137366_1920Zorgen voor anderen, in welke vorm dan ook, is het meest dankbare werk dat we kunnen doen. We worden er helaas niet altijd en in elke situatie voor bedankt. Maar met het werk wat we doen helpen we anderen vooruit. En dat doen we met heel veel liefde voor onze klanten of cliënten.

Iedere professional in de zorg en welzijnsbranche loopt wel eens tegen momenten aan dat helpen moeilijk is of moeilijk valt. Wat doen we dan? Meestal slikken we het weg. We relativeren en gaan door, soms tegen beter weten in. Omdat de financiële situatie het niet toelaat of omdat we het nou eenmaal altijd zo gedaan hebben.

Soms schakelen we hulp in van anderen: we vragen een collega die er beter mee om kan gaan of nemen contact op met een professional die zich in een bepaald probleem gespecialiseerd heeft. Als professional in de zorg en welzijn, willen we graag alles voor anderen oplossen, maar ook wij hebben af en toe hulp of zorg nodig, in welke vorm dan ook.

Wie heb jij nodig?

 • Een specialist die je kunt raadplegen bij bijzondere situaties die daarom vragen
 • Een spiegel bij wie je kunt reflecteren, die eerlijk is naar en met jou
 • Een helpende hand die je kunt inschakelen als extra hulp, als er te veel werk is voor jou alleen
 • Een inspirator die je helpt nieuwe ideeën te bedenken en uit te werken
 • Een motivator om je te enthousiasmeren als je er even klaar mee bent
 • Een planner die je helpt je tijd beter in te delen
 • Een luisterend oor om alles van je af te praten
 • Een therapeut die je helpt te verwerken of loslaten wat je tijdens het werk meemaakt
 • Een trainer die je een bepaalde vaardigheid bijbrengt
 • Een marketeer die je helpt je zichtbaarheid te vergroten
 • Een partner met wie je samen kunt werken
 • Een rekenwonder met wie je de administratie weer op orde kunt krijgen

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden die regelmatig voorkomen. Je zult er zelf ook nog wel een aantal weten. Allemaal hebben we geregeld iemand nodig om verder te kunnen groeien. Soms voor een korte periode, soms voor de lange termijn. We zijn dat vaak en graag voor een ander, maar vergeten daarbij onze eigen behoeftes.

Werken vanuit onze eigen kracht
Als we kunnen werken vanuit onze eigen, unieke kracht zijn we sterker, beter, gelukkigere en productiever. Maar soms hebben we iets nodig dat we onszelf niet kunnen geven. We hebben allemaal groei- en verbeterpunten. Dingen die we gewoon beter aan anderen over kunnen laten. Toegeven en accepteren dat je ergens niet goed in bent, of het ergens anders moet zoeken, is de eerste stap. Pas daarna kan je kijken naar een oplossing buiten jezelf. Misschien moeten we gewoon eens wat vaker zelf om hulp vragen?

Mijn eigen versterking
Zelf vraag ik zeer regelmatig om hulp. Ik heb een vaste groep ondernemers die mij werkelijk versterken in mijn werk. Ze werken allemaal vanuit hun eigen kracht: een virtual assistent, een tekstschrijver, een webdesigner, een grafisch ontwerper en niet te vergeten; mijn hulp in de huishouding. Ik maak ook gretig gebruik van een lieve wandelcoach en daarnaast heb ik regelmatig contact met mijn eigen businesscoach. Ook ik heb iemand nodig bij wie ik kan reflecteren; iemand die me adviseert bij het maken van belangrijke keuzes.
We mogen allemaal om hulp vragen, ook binnen ons eigen vakgebied. Dat maakt ons juist sterker, flexibeler, gelukkiger en helpt ons ontspannen in de werkdruk.

Duidelijkheid
Stap 1 is het toegeven en accepteren. De volgende stap is duidelijkheid creëren. Wat heb je daadwerkelijk nodig? Schrijf het op voor jezelf. Kijk vervolgens eens binnen je bestaande netwerk of er iemand is die je kan helpen. Maar werk ook vooral aan het vergroten van je netwerk. Misschien zit degene die jij nodig hebt juist op jou te wachten. Hoe mooi is het als je een belangrijk vraagstuk voor iemand op kunt lossen, als je elkaar voor de eerste of tweede keer ontmoet. Of als je precies de juiste mensen aan elkaar voor kunt stellen. Door de kracht van je netwerk te laten groeien, kan je meer mensen helpen, meer voor ze betekenen dan je zelf soms kunt bieden.

>
Scroll naar boven