Super waardevol nieuws van mijn klant; 5 tips om in de flow te komen

Hoe moeilijk is het om na de vakantie de draad weer op te pakken.
Vooral dit jaar kost me dat erg veel moeite.
Onze vakantie naar Sri Lanka heeft veel indruk gemaakt en de stap om weer in de flow aan het werk te gaan is extra moeilijk.

En hoe mooi is dan dat ik het gewoon in mijn schoot geworpen kreeg vanochtend.
May Schoeber is een klant van mij.
We skypen iedere maand met elkaar en ik help haar haar bedrijf nog verder uit te bouwen. http://www.loopbaanenlevenslust.nl/.

Zij is een topcoach en vanochtend bespraken we haar nieuwe plannen over het flowcafe en de workshop over datzelfde thema.
Ze had me een mooi blog gestuurd over dat onderwerp om vanochtend te bespreken. Klaar om verzonden te worden naar haar volgers.
Ik vond ‘m zo waardevol (ook voor mezelf) dat ik haar gevraagd heb of ik het artikel ook met jullie mag delen.

Opstarten
Vind jij het ook zo lastig om na de zomervakantie weer te beginnen? Om er weer helemaal ‘in’ te komen?
Voor mij is het elk jaar weer een worsteling. Vooral omdat ik niet meer scherp heb waar ik allemaal zo druk mee was vóór de zomer. Welke plannen had ik ook al weer? Wat waren mijn doelen?
Ik voel ook niet meteen hoe leuk mijn werk eigenlijk is. Herken je dat?

Het seizoen begint bij mij dus met een brij van gedachten, weerstand en verzet, richtingloosheid en nog wat zaken waar je niet op zit te wachten.
En ik was zo heerlijk opgeruimd en positief gestemd voor de vakantie! Zo tevreden met mijn resultaten, mijn fijne opdrachtgevers en mijn vakgebied! In plaats van dat ik in een flow zit lijk ik eerder een beetje op een zwaan die wil gaan vliegen. Hij wekt de indruk dat het gaat hem niet lukken…
Maar het lukt hem wel! En mij ook. En ik hoop dat het voor jullie ook gemakkelijker gaat met deze opstart-tips:

 1. Belangrijke zaken eerst
  Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze starten met het legen van hun – soms overvolle – mailbox.  Doe dat niet! Je bent nu nog fris en fruitig en lekker ontspannen; je weet nu nog veel beter wat je leuk vindt. Je kunt je energie beter gebruiken voor belangrijker zaken dan de mail.
  Voor je het weet word je door je mails ingezogen in kwesties die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk voor je zijn. Bewaar je mails dus voor het einde van de dag als je weer een beetje moe bent.
 1. Maak contact met je missie
  Start in plaats daarvan met opnieuw contact te maken met wat ook weer de reden was dat je dit werk wilde doen. Breng met andere woorden weer in herinnering wat jouw missie is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door er over na te denken wat je zo leuk aan je werk vindt, weer in herinnering brengen wat je wilt bereiken, na te denken over jouw successen, etc. Dit helpt je in een positieve stemming te komen en het vergroot je motivatie.
 1. Stel je doelen
  Het is een kleine stap om van daaruit na te denken over wat je dit seizoen wilt bereiken. Om nieuwe doelen te stellen. Dit kunnen inhoudelijke werkdoelen zijn, maar jouw doelen kunnen ook betrekking hebben op jouw  ontwikkeling, de werkomstandigheden, jouw inkomsten, etc. Zorg ervoor dat je gemotiveerd bent voor deze doelen, dat ze jouw (werk)leven verrijken. Maak ze zo ‘SMART’ mogelijk. Eventueel kun je jouw doel aanvullen met een eenvoudig stappenplan.
  Jouw plan hoeft niet direct perfect te zijn. Je kunt er de komende weken regelmatig een poos aan werken, maar hoe dan ook:
 1. Begin!
  Stel niet uit, laat je niet steeds afleiden door onbelangrijke zaken, maar begin. Neem je voor er een bepaalde tijd aan te werken en doe dat dan ook. Niet te lang achter elkaar, dus neem pauzes. En maak het jezelf comfortabel.
  Niet zo,  maar zo!
 1. Doe het niet alleen
  Als je (nog) niet lekker in een flow zit, is het verstandig anderen bij jouw vragen te betrekken. Je voorkomt dat je steeds in hetzelfde cirkeltje ronddraait. Bij het plannen maken wordt jouw eigen fantasie gestimuleerd door de ander. Het is ook fijn om feedback te krijgen van mensen waar je waardering voor hebt.
  Kies het doel uit dat je het meeste aanspreekt en ga beginnen. Na een poosje merk je dat je weer in een flow zit.

Dank je wel May voor deze waardevolle tips. Via http://www.loopbaanenlevenslust.nl/ is May ook rechtstreeks te volgen.

Succesvolle groeten,

Jolanda

>
Scroll naar boven