Onbewust voordelen halen uit ‘ziektewinst’

“Ziektewinst” is een term die wordt gebruikt om de “voordelen” of beloningen te beschrijven die een persoon kan ervaren als gevolg van ziekte, letsel of een medische aandoening.

Het verwijst naar de situatie waarin iemand onbewust of bewust voordeel haalt uit het hebben van een ziekte of letsel, los van de eigenlijke gezondheidsproblemen.

Je kunt hierbij denken aan aandacht en zorg: een persoon kan aandacht en zorg van anderen ontvangen wanneer ze ziek zijn. Dit kan emotionele steun, betrokkenheid en zorgzaamheid van familieleden, vrienden of collega’s omvatten.

Maar ook het vermijden van verantwoordelijkheden: ziekte kan een excuus zijn om tijdelijk verantwoordelijkheden te ontlopen, zoals werk, huishoudelijke taken of andere verplichtingen.

Of sympathie en begrip: wanneer iemand ziek is, kan hij of zij begrip en sympathie ontvangen van anderen. Dit kan leiden tot speciale behandeling, privileges of mildere verwachtingen ten opzichte van de persoon.

Tot slot financiële voordelen: in sommige gevallen kan ziekte leiden tot financiële voordelen, zoals uitkeringen of compensatie, vooral bij langdurige of ernstige aandoeningen.

Het is belangrijk op te merken dat ziektewinst meestal onbewust is en dat mensen zich er mogelijk niet van bewust zijn dat ze er baat bij hebben.

Nu kun je ziektewinst letterlijk vertalen naar ziekte, maar kan ook gebruikt worden in allerlei andere gevallen.

  • Bijvoorbeeld al jaren in een bepaalde situatie zitten, en er onbewust “de winst” ervan inzien. Een ander begrijpt waarschijnlijk niet zo goed waarom je het nog in stand houdt …. en toch is het zo. Het levert je nog steeds wat op. Hoe gek dat soms ook klinkt.
  • Misschien wel die aandacht, of het feit dat je je verantwoordelijkheid dan niet hoeft te nemen. Of misschien begrip uit je omgeving. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat het je financiële voordelen oplevert. Of de zekerheid en veiligheid die je nu ervaart.

Herken jij het begrip ziektewinst? Speelt dat bij jou een rol?

>
Scroll naar boven