krantenartikel van 20 jaar geleden over Jolanda's start als ondernemer zijn

Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd

Begin februari is het maar liefst 20 jaar geleden dat ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel. Heel eerlijk, het is zo lang geleden, ik heb er geen actieve herinnering aan…

Ik startte ooit voor mijzelf omdat ik in het bedrijfsleven tegen verschillende dingen was aangelopen.

  • Niet op dezelfde lijn zitten met directie.
  • Lastig om werk en gezin te combineren.
  • En de behoefte om het anders te doen.

De sprong was een sprong in het diepe. Een kind thuis en in verwachting van de tweede. Hoe verzin je het.
De eerste jaren waren best zwaar. Ik had geen duidelijk plan. En het eerste jaar zelfs geen betalende klanten.

Ik startte met een mooi project om hoger opgeleiden te binden aan de Noordoostpolder (Scout). Vroeg daar subsidie voor aan en zo sprokkelde ik wat geld bij elkaar.
Ik ging jongeren lokaal helpen bij het vinden van leerbedrijven. En vrouwen met loopbaanvraagstukken.

Zo kwam ik in contact met Career&Kids. En met deze mooie organisatie heb ik heel wat jaren prachtige freelanceklussen kunnen doen. En ben ik franchisenemer geworden in Noord-Nederland. In hoogtijdagen stuurden wij een stuk of 10 freelancers aan.

Toen Daan, mijn man, gedurende vier jaar stopte met werken vanwege studie, besloot ook ik het roer weer om te gooien.
Mijn focus begon steeds meer te liggen op (startende) ondernemende vrouwen. Ik ging ze coachen en helpen op het gebied van mindset, marketing en sales. Wat mij in die jaren erna opviel, is dat heel veel (hoger opgeleide) vrouwen hun draai in het bedrijfsleven of bij overheidsinstellingen niet meer konden vinden. Zij besloten hun heil te zoeken in het ondernemerschap. Niet eens omdat ze graag ondernemer wilden worden, maar meer vanuit het perspectief wat niet meer paste.

Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en interesse maakten dat ik eind 2022, begin 2023 een switch heb gemaakt. Mijn verlangen was steeds meer om directeuren met een team mensen om zich heen te helpen. De manier van kijken naar organisaties vanuit de zienswijze van House of Coherence heeft me enorm geholpen om de vraagstukken scherper te zien. Hiermee is alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd bij elkaar gekomen.

Ik voel me dankbaar dat ik op dit moment tal van opdrachten heb waarbij ik individuele directeuren, mt-leden en teams verder mag helpen in hun groei. En dan bedoel ik niet eens zozeer de financiële groei. Maar meer het ontrafelen van organisatievraagstukken en het inzetten van de strategieën die nodig zijn. En vooral laten zien wat tot dan toe nog niet gezien werd. Ik mag steeds meer vertrouwen op mijn grote transformerende vermogen en daarop inzetten.

En dan zijn er zomaar 20 jaar voorbij.
Ondernemen is zeker niet de heilige graal. Vertel mij wat ;).
Every level has his own devil.
Ondernemen is zeker niet voor iedereen weggelegd.
En daar gaat dit bericht over.

Er zijn tal van vrouwen in het bedrijfsleven en bij semi-profit en non-profit organisaties die niet de ambitie hebben om voor zichzelf te beginnen. En toch moeten stretchen tussen de koers die de organisatie vaart (of in sommige gevallen daar waar helemaal geen koers is) en zich toch willen handhaven. Hoe doe je dat?
Wanneer je soms het idee hebt hard weg te rennen.
Dat je door dat werk de stress in je lijf voelt.
Hoe ga je daarmee om.
Als je nog steeds een bijdrage wil blijven leveren maar je hebt het gevoel dat je daarin niet alle support krijgt.

Hessielle Kerkhoff en ik organiseren een dag voor deze vrouwen.
Hoe je je stevigheid kunt voelen in soms een ongemakkelijke context.
Omdat je juist bewust niet wil kiezen voor het ondernemerschap.
En weet dat jouw bijdrage in de organisatie waarin je zit zo waardevol kan zijn.
Voel jij je aangesproken?
Stuur me dan een mailtje voor meer informatie.

Wij verzorgen een fijne lunch en heel veel inspiratie en stevigheid voor de toekomst.

>
Scroll naar boven