4 tips voor ondernemers over verkopen

Wat ik zie bij mijn klanten, is dat ze dat regelmatig wat overdrijven.
Nog maar weer een opleiding volgen. Want als ik hier nog “ja” tegen zeg, dan kan ik …. ook aanbieden.
Kennis slurpers…. Rupsjes-nooit-genoeg.

Of is het anders?
Zit er onder: ik ben niet goed genoeg… als ik deze opleiding nog volg, dan hoef ik nog niet zichtbaar te zijn….
Dus: een opleiding volgen om jezelf een alibi te verschaffen?

Herken jij je hierin?
Dan raad ik je aan wel weer te gaan leren, maar je dan te richten op ondernemersvaardigheden.
Op bijvoorbeeld hoe je een salesgesprek voert.

Afgelopen week gaf ik daar aan de autismecoaches (deelnemers van Marja Boxhoorn’s programma) onder andere de volgende 4 tips voor:

Je mindset m.b.t. verkopen is belangrijk

Je mindset rondom verkopen is belangrijk. En vooral ook de mindset die helpend is wanneer je op verkoperspad gaat.
Dat jij de aangewezen persoon bent om te helpen. En dat je je bewust bent dat je diensten bijzonder waardevol zijn en hun prijs meer dan waard.

Geef aandacht aan je salesscript

Het salesgesprek bestaat globaal uit 4 fases:

  1. Vriendjes worden. Zodat je samen de tijd hebt om te ontspannen. En echt contact te maken. Niet te lang, maar geef het even de ruimte.
  2. Huidige situatie en ideaalbeeld in kaart brengen. Stel de vragen die ervoor zorgen dat je dit in kaart brengt. Waar staat die ander nu en waar wil jij of zij naartoe.
  3. Heb het over frustraties en valkuilen. Want.. waarom lukt het nu niet? Wat maakt dat die ander het niet op eigen kracht kan. Daar mag je best wat op door gaan. En ook bij dit onderdeel zijn er verschillende niveaus die je kunt doorgronden en onderzoeken.
  4. Samenvatten en briljante vragen stellen… in deze fase is het ook tijd om je aanbod te doen… en het gesprek zo in te richten.. dat de ander je smeekt om een aanbod 

Wat te doen bij een positieve reactie?

Ook dat is een belangrijk onderdeel van het hele proces. Als je een “ja” krijgt, wat zijn dan de vragen die je nog moet stellen? Wat kan de ander vanaf dat moment van je verwachten?

Omgaan met bezwaren

Want zo gemakkelijk is het soms niet. De ander heeft soms bezwaren. Zoals: ik moet het nog wel even met mijn partner bespreken… of: ik vind het te duur… of …… het komt nu net te vroeg….
Hoe ga je daar dan mee om? Als je van te voren bepaald hoe je hierop zal reageren, helpt je dat enorm in het gesprek. En sta je niet met je mond vol tanden.

Smaakt dit naar meer? Meld je aan voor mijn wekelijkse mail (onderaan deze pagina kan je je aanmelden) of kom eens langs bij een Open Werkmiddag bij mij op kantoor. Deze zijn gratis en voor maximaal 8 ondernemers. Vaak is er een thema met een spreker. Fijn om te kunnen sparren met andere ondernemers. Ik geniet er elke keer weer van!

>
Scroll naar boven