Alles wat de moeite waard is om te doen in het leven wordt bedreigd door gebrek aan doorzettingsvermogen. De start van een nieuw project (of een baan, hobby of bedrijf) is uitdagend en maakt enthousiast. Je dagdroomt, maakt plannen en deelt je ideeën met belangrijke mensen om je heen. Maar in veel gevallen loop je gaandeweg tegen allerlei moeilijkheden aan die het minder leuk maken. Tot een moment waarop je het absolute dieptepunt bereikt en alle plezier is verdwenen. Dan vraag je jezelf af of het al die moeite wel waard is.
Slechts een klein deel van ons is echt een doorzetter. Doorzettingsvermogen wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan een bepaald idee of actie. Je stopt pas als je je doel hebt bereikt. Je bent in staat om de dingen af te maken. Je laat je niet door kritiek of weerstand van je ideeën afbrengen. Integendeel, als anderen allang gestopt zijn, zet jij door. Je bent volhardend en consistent. En in staat om met tegenslagen om te gaan.
Een voorbeeld daarvan is een arts die na twaalf jaar studie eindelijk hartchirurg is. Of die sporter die acht uur traint per dag om kampioen te worden. Alles in het teken van dat hogere doel.
Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om door te zetten?
Als we iets doen willen we er altijd iets voor terug, een beloning. Dat hoeft geen geld te zijn, maar dit kan ook een beloning zijn in de vorm van erkenning of een schouderklopje.
Als een doel niet binnen korte tijd haalbaar is, wordt het lastig. Het doel is nog “zo ver weg”. Dat kampioenschap of die baan als hartchirurg.
Als de beloning in het vizier is, is het gemakkelijk om door te zetten. We kunnen het overzien! Bij een doel waarvan we pas op langere termijn een beloning ontvangen ligt het gevaar dat we onderweg uit balans worden gebracht en hierdoor stoppen. We moeten ons hiervoor tegen “wapenen”.
Mijn tips om een doorzetter worden
Stel jezelf de waarom vraag
Je weet wat je wilt doen. Bijvoorbeeld een medische studie. Dan is dat al heel mooi. Je maakt het jezelf gemakkelijker door een duidelijke waarom te hebben. Bijvoorbeeld: hartfalen komt bij ons in de familie vaak voor. In mijn naaste omgeving heb ik daar mensen aan verloren. Ik wil mijn bijdrage leveren in de gezondheidszorg om ervoor te zorgen dat er meer bekend wordt over de ziekte en de manier waarop we mensen kunnen helpen. Wanneer je zoiets kunt verwoorden heb je een duidelijk doel, een missie of een “hartsmotief”.
Geloof in je eigen kunnen
Als je dan eenmaal bent gestart en op weg bent naar je einddoel kom je onderweg altijd mensen tegen die zeggen dat je je einddoel toch niet zal halen. Je bent daar het gevoeligst voor op het moment dat het toch al moeilijk werd. Het ondermijnt je doorzettingsvermogen. Terwijl je juist moet denken…Ik kan het wel… Ik kan het omdat ik het wil!
Heb geduld
Ken je die mensen? Ze besluiten op een dag naar de sportschool te gaan omdat ze slanker willen worden. Ze beginnen vol goede moed twee keer in de week maar na een paar maanden zien ze toch te weinig resultaat en voordat ze het weten gaan ze nog maar één keer in de week (goh, waar ken ik dat van). Want oh oh we hebben het druk waardoor het toch wel moeilijk te combineren is met alle andere activiteiten. Hoe dat komt? Het kan zijn dat het verwachtingspatroon te hoog is. Men verwacht snel resultaat maar helaas is dit niet altijd zo. Zoiets moet je opbouwen, je moet geduld hebben.
Als je toch wat ongeduldig van aard bent, is het misschien een idee om je doel nog onder te verdelen in subdoelen. Na het behalen van elk subdoel krijg je je beloning. Je hebt immers je subdoel gehaald en dit geeft voldoening en zo ga je door totdat je je doel uiteindelijk hebt bereikt.
Stel prioriteiten
Om door te zetten, om uiteindelijk je doel te bereiken moet je je prioriteiten goed weten te stellen. Een week telt 7 x 24 uur. Hoe verdeel jij die tijd? Is dat efficiënt? Stel de juiste prioriteiten. Maak voor jezelf duidelijk wat voor jou belangrijk is.
Tot slot nog een tip. Doorzetten is prachtig, maar soms is er ook gewoon een moment gekomen waarop je tot de conclusie moet komen dat de ingeslagen weg niet de juiste is. Dan is het soms ook de juiste keuze om te stoppen…
Wat is jouw ervaring hiermee of heb jij vragen of tips? Hieronder kun je je reactie geven. Ik lees het graag!