Heb je een coach of een trainer nodig?

Afgelopen week had ik een leuke online sessie met een dame. Zij was net voor zichzelf begonnen en had een fijn traject ingekocht bij een geweldige businesscoach. En ik zeg met klem “geweldig”, want dat vind ik oprecht.

Ik stelde deze dame een aantal vragen en al snel had ik door dat er aan het “fundament” wat schortte. En dat fundament …. tjonge…. dat is zoooo belangrijk!

Hieronder wil ik het verschil tussen een trainer en een coach duidelijk maken.

Een trainer traint en een coach coacht.
Duh!

Vaardigheden aanleren tijdens een training

Op dit moment zie je online vooral heel veel trainers actief. Tijdens een training worden je vaardigheden aangeleerd en wordt kennis verbreed aan een groep. Soms live en steeds vaker online. Met mogelijkheden om vragen te stellen.

Bij coaching gaat een klant aan de hand van eigen doelstellingen zelf op zoek naar nieuwe kennis en inzichten. Samen met die coach.

In het geval van een training moet je je dus aanpassen aan de processen en de structuur van de training. En je weet vooraf waar het over zal gaan. Meestal in een aantal stappen. En dat heeft zo z’n voordelen. Maar wat je goed moet onthouden, is dat er dus minder vrijheid is voor eigen inbreng.
De sessies gaan vooral over het WAT en HOE.
En voor een bepaalde groep is dit het ei van Columbus. Dat werkt als een speer.
Maar …. Is niet de beste oplossing voor iedereen.

Bij coaching gaat het anders.

Bij coaching is het de klant zelf die de agenda en de doelen uitzet voor het coachtraject.

Natuurlijk kom je bij een vitaliteitscoach voor het verbeteren van je vitaliteit en bij een businesscoach voor het opkrikken van je business. Dus die thema’s zijn bekend. (Hoewel het in de praktijk wel eens kan afwijken. Je wil niet weten waar ik met mijn klanten over praat …. En wat ik uiteindelijk boven tafel krijg. Omdat het nodig is…)

Bij coaching gaat het ook vaak over het WAAROM. En een echte coach is in staat om de blinde vlekken inzichtelijk te maken. De focus ligt niet alleen op het halen van doelen, maar ook op het achterhalen van de oorzaak van bepaalde problemen en uitdagingen. De coach ondersteunt je. Objectief.

Coaching is een duidelijke een-op-een relatie waarbij het leren niet vanuit kennisoverdracht komt, maar uit inzichten die jij als klant zelf krijgt.

Wat past bij jouw hulpvraag?

Is er een goed of fout? Nee, zeker niet.
Maar zorg dat je in je keuze niet alleen laat leiden door prachtige marketingstunts.
Want dat zijn het zo langzamerhand.
Doe goed je onderzoek.
En kijk wat past bij de hulpvraag die jij op dat moment hebt.

Succes!

>
Scroll naar boven