Mijn beste jaar ooit

December is bij uitstek de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Voor mij was dit zakelijk gezien mijn beste jaar ooit. Hoe dat komt? Omdat ik mezelf omarm. Dit klinkt misschien zweverig, maar laat het me uitleggen.

Achter elk goedlopend bedrijf zit een drijvende kracht die dicht bij zichzelf staat. Want als je weet wie je bent, welke waarden voor jou belangrijk zijn en op welke manier je wilt werken, dan zie je dat terug in je bedrijf. Omdat je vol overtuiging onderneemt vanuit je hart, je bent de beste versie van jezelf.

Dat het me zakelijk voor de wind ging, wil niet zeggen dat er geen moeilijke momenten waren. Mijn dochter ging dit jaar op kamers, daar heb ik het als moeder best moeilijk mee gehad. En mijn man besloot halverwege het jaar te stoppen met werken. Daarnaast zijn mijn man en ik mantelzorgers. Mooi om dit samen te doen, ook dan ben ik de beste versie van mijzelf.

Ik schrijf regelmatig over verschillende ondernemersstanden. Als je wilt weten in welke stand jij staat, doe dan de Ondernemerstest op mijn website. Zelf sta ik op dit moment in de comfortabele ‘zijn-stand’. Een duidelijke visie en doel voor ogen. Zeer regelmatig voel ik dat ik heerlijk in de flow zit. Dan kan ik werkelijk bergen verzetten. Klanten weten mij te vinden (Oh, ik kan je vertellen dat dat echt zo super lekker is). Veel ondernemers staan in de ‘wacht-stand’, zij staan nog niet in verbinding met zichzelf. Deze ondernemers hebben vaak grote twijfels, zijn perfectionistisch en vinden het nooit goed genoeg. Op deze manier is het niet mogelijk om helemaal vanuit jezelf te ondernemen. Je ervaart steeds allerlei blokkades. En angsten; angst om te kiezen, angst voor afwijzing, angst voor succes, angst voor techniek…

Dan heb je nog de ‘probeer-stand’ ondernemer. Deze ondernemer is vooral bezig met wat anderen van haar vinden, hierdoor is zij wisselvallig en niet in staat een eigen koers te varen. Ook deze ondernemer kan zichzelf niet volledig omarmen. Met als resultaat; veel te weinig actie, onzichtbaarheid en een omzet die om te janken is.

Dat je goed ondernemerschap doet vanuit je hart, vergeten sommigen. Zoals de ‘wil-stand’ ondernemer. Die is vooral bezig met het behalen van omzet. Vaak zit erachter dat het water je ook letterlijk aan de lippen staat. Er is schaarste. Het resultaat van deze stand is dat er alleen maar meer schaarste zal zijn. Dus de successen blijven uit, evenals de klanten en omzet.

Wie je bent en hoe je in je vel zit, is dus onlosmakelijk verbonden aan hoe je onderneemt. Wie in verbinding staat met zichzelf, zoekt bijna vanzelfsprekend verbinding met anderen. Dan wil je anderen helpen met jouw talenten. Als je niets voor iemand kan betekenen, maar die persoon doorverwijst, dan komt het op een of andere manier toch weer naar je toe. Omdat je echt contact hebt gelegd, ontstaat er vertrouwen. Én vaak mooie samenwerkingen.

Kijk eens terug naar het afgelopen jaar… Ben je dan in balans? Ben je de beste versie van jezelf en haal je het maximale uit je bedrijf?

Ik wens je alle liefde, wijsheid, gezondheid en kracht voor het nieuwe jaar toe. Verlang je ernaar om meer uit jezelf en je bedrijf te halen?
Zodat jij eind 2019 kun zeggen dat het je beste jaar ooit was? Dan daag ik je uit om contact op te nemen.

>
Scroll naar boven